2012. március 11., vasárnap

Helyesírási készség fejlesztése játékosan

A hosszú-rövid hangzók megkülönböztetése sok gyereknek okoz problémát.
Íme egy jó kis játék ennek fejlesztésére:
A gyerek a szoba egyik végében, vele szemben a szoba másik végében állunk.
1. lépés: Mondok hangokat, figyelj nagyon, ha hosszú hangot hallasz, akkor lépj egy nagyot, ha rövidet, akkor ugorj. Először tehát csak hangokat mondunk pl: a-á-a-o-o-ó
2. lépés: Most rövid szótagokat, szavakat mondok, figyelj nagyon, ugyanaz a szabály: hosszú magánhangzónál lépni kell, rövidnél ugorni. pl: só, sí, te, ok, ők stb.
3. lépés: Most három betűs szavakat mondunk. pl: ház, tol, lak, tűz stb.
4. lépés: Ez már picit nehezebb: szavakat mondunk, szótagolva mondja, közben ugrik/lép a gyerek.
pl: só-(lépés)-tar(ugrás)-tó(lépés)
Ha a gyerek odaér hozzánk, dicsérjük meg.

2012. március 9., péntek

Játékötlet otthonra:
Nagyon jó figyelem, nagymozgás fejlesztő játékot lehet kitalálni egyszerű színes lapokkal.
Különböző színű lapokat helyezünk a földre nem túl távol egymástól, minden színből legyen több darab, legalább négy.
1. változat: Mondunk egy színsort pl. kék-zöld-zöld-piros és a gyereknek ebben a sorrendben kell végigugrálnia a lapokon úgy, hogy nem érhet le a lába.
2. változat: A kék színű papírra csak jobb lábbal, a zöld színűre páros lábbal, a sárga színűre keresztbe tett lábbal, a pirosra csak bal lábbal lehet ugrani, de persze lehetnek más szabályok is. Utasítás: ugorj végig csak a kékeken, ha azt mondom, hogy stopp, akkor maradj az adott papíron és akkor mondani fogok egy másik színt, folytasd az ugrálást egészen addig, amíg ismét nem mondom, hogy stopp.
3. változat: Tulajdonképpen a kettő kombinációja: mondunk egy színsort és a gyereknek a sorrendet betartva az adott színre csak a megbeszélt szabály szerint lehet a paírra ugornia.
4. változat: Lehet különböző színű babzsákot, vagy labdákat is dobni a gyereknek és akkor csak azokra a színekre ugorhat, amilyen színű labdát kapott.